Muistoissamme ruunikko new forest tamma Nerian Holly Diver (VH11-027-0208), 135cm, 10.07.2011-08.02.2015
Holly lopetettiin 23,5-vuotiaana vanhuuden vaivojen takia
KTK-III, YLA2, KRJ-I

Kantakirjattu III-palkinnolla (65p.) 25.04.2012
Palkittu YLA2 (123p.) 15.08.2013
Palkittu KRJ-I (105,5p.) 15.09.2013


i. Doc Holliday VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-II, YLA2
nf, rn, 136cm
ii. Dr Knowhow evm
nf, m, 145cm
iii. PP's Knowledge evm
nf, mrn, 142cm
iie. Damiana evm
nf, m, 144cm
ie. Holla Up evm
nf, prn, 135cm
iei. Hollow's Adrian evm
nf, tprn, 140cm
iee. Juliette evm
nf, trn, 146cm
e. Pickhills Dun Day KRJ-II
nf, rnvkk, 144cm
ei. Pickhills Dun Soldier evm
nf, rnvkk, 143cm
eii. Helyar Shepherd evm
nf, rn, 141cm
eie. Pickhills Dun Cloud evm
nf, rnvkk, 139cm
ee. Marilyn evm
nf, trn, 141cm
eei. Bainbridges Pilot evm
nf, rtkm, 135cm
eee. Rutledge Misty Morning evm
nf, prn, 140cm

Hollyn isä Doc Holliday oli erittän menestynyt ori, sen meriitit puhuvatkin puolestaan. Ori oli koulupainotteinen ja kilpailikin tässä lajissa hyvin sijoittuen, myös muutamissa estekisoissa sen kanssa käytiin pyörähtämässä. Doc oli myöskin rakenteeltaan korrekti ja se menestyi hyvin näyttelyissä, orille on myönnetty VIR MVA Ch-arvonimi sekä se on kantakirjattu II-palkinnolla. Luonteeltaan ori oli helppo hoidettava, vaikka aika ajoin myös kovapäisyyttä siinä ilmeni. Ratsuna Doc oli mukava ratsastaa, vaikkakin sillä oli välillä hieman vaikeuksia keskittyä työntekoon. Ori sai elämänsä aikana kahdeksan jälkeläistä, joista vain yksi on ori.
Docin isä Dr Knowhow oli oikea monitoimiponi, se kykeni lähes mihin tahansa. Se oli kykenevä melkeinpä mihin tahansa ratsastuslajiin, kunhan sille löysi oikean kuskin. Ori kilpaili esteillä ja kenttäkisoissa pääsäntöisesti, mutta myös näiden lisäksi ori kävi koulukisoissa, jopa myös poolokisoissa ja laukkakisanäytöksissä. Suurimmat ansiot ori kuitenkin sai working hunter-kilpailuista, sen hyvä hyppykyky tuli näissä kisoissa parhaiten esille, ja se olikin usen kaikkein ihailluin poni näissä kisoissa. Ori periytti hyvää luonnetta ja hyppykykyään jälkeläisilleen, jotka menestyivät, tai menestyvät edelleen, isänsä tavoin kilpakentillä.
Knowhow'n isä PP's Knowledge oli poikansa tavoin yhtälainen monitaituri, ori kilpaili kaikissa lajeissa missä poikansakin, lukuunottamatta poolokisoja. Ori kävi nuoruusvuosinaan tutustumassa myös ketunmetsästystapahtumissa, hyvällä menestyksellä sielläkin, ori oli luottoratsu, joka teki mitä pyydettiin. Hyvien liikkeittensä ja rakenteensa ansiosta se kantakirjattiin II-palkinnolle, kantakirjauksen jälkeen orin suosio tammapiireissä kasvoi räjähdysmäisesti ja se saikin kymmenittäin jälkeläisiä, joista monille on periytynyt hyvää rakennetta ja liikettä.
Knowhow'n emä Damiana herätti aikoinaan suurta ihastusta missä se vain kulkikin. Tamma oli elegantti, jonka raamikas ulkomuoto ja kiiltävä musta karavepite oikein keräsivät huomiota, eikä Damiana näyttänyt pistävän sitä pahakseen, se itse asiassa piti kaikesta huomiosta ja saattoikin pistää välillä pienen show'n aluille. Tamma kirjattiin huippipistein, ainut suurempi puute oli sen sukupuolileima, välillä saattoikin nopeasti katsottuna vaikuttaa siltä, että kyseessä olikin ori. Damiana menestyi hyvin erityisesti koulukisoissa, joissa sen tyylikkyys ja lennokkaat askeleet saivat suurta arvostusta. Tamma sai elämänsä aikana kolme varsaa, joista tamma menehtyi viimeiseen varsomiseen.
Docin emä Holla Up syntyi Englannissa, missä se jäi kasvattajalleen. Sillä kisattiin aktiivisesti lajissa kuin lajissa, sijoituksia tuli esteiltä, koulusta kenttäratsastuksesta. Luonteeltaan Holla oli nöyrä ja kuuliainen, siinä ei ollut lähes ollenkaan havaittavissa sitä tuttua ponimaista jääräpäisyyttä mitä monissa muissa oli. Tamma jatkoi emänsä jalanjälkiä kilpailu-uran päätyttyä, jäi siitostammaksi kasvattajalleen ja sai upeita varsoja, yhteensä viisi, joista kaikki ovat menestyneet hienosti kilpailukentillä.
Hollan isä Hollow's Adrian oli varsin menestynyt esteratsu nimenomaan perusbrittiläisissä working hunter -luokissa. Tasainen laukka, hyvin viimeistellyt hypyt ja sopusuhtainen suoritus takasivat orille aina huippuarvostelut. Ori kävi esittäytymässä myös melkein vuosittain maakuntansa Royal Pony Showssa, jossa se kolmasti palkittiin rotunsa parhaana jalostusorina. II palkinnon kantakirjaori on Iso-Britannian parhaita periyttäjiä, mikäli on uskominen Elite-tilastoja, joita maan nf-oreista ja näiden jälkeläisistä on viime vuosikymmenet tarkkaan pidetty yllä.
Hollan emä Juliette ostettiin kisaratsuksi, Docin kasvattajalle. Tammasta tulikin myöhemmin pohja hänen new forest -ponien kasvatukselleen - kantatamma, joka hyvänä synnyttäjänä varsoi ongelmitta kahdeksan varsaa, joista ensimmäisen kaksitoistavuotiaana kilpauransa päättymisen jälkeen. Juliette menestyi kilparadoilla erittäin hyvin. Sen päälaji oli kouluratsastus, mutta estehyppykin sujui tyylikkäästi. Ratsun parhaimpana saavutuksena voidaan pitää peräkkäisinä vuosina saavutettuja ensimmäistä ja toista sijaa Englannin koulumestaruuskilpailuissa. Juliette oli koko elämänsä hyvin terve, vahvarakenteinen poni. 29 vuoden ikään mennessä se ei kärsinyt edes minkäänlaisista vanhuudenvaivoista, ennen kuin sen kunto aivan yllättäen romahti. Tamma löydettiin kuolleena laitumelta, jonne se oli samana aamuna vielä melko virkeänä päässyt ulkoilemaan.

Hollyn emä Pickhills Dun Day on jo edesmennyt, ruunivoikko tamma. Dani oli painottunut kouluratsastukseen ja menestystä tulikin siltä saralta ihan kiitettävästi, todistukseksi tästä on KRJ-II -palkinto. Tammalta löytyi liikettä ja nöyryyttä, ainut mikä ei ollut sen kohdalla hyvin, oli sen rakenne. Ei sekään huonoimmasta päästä ollut, mutta sen kanssa oli turha lähteä näyttelykehiä kiertämään. Onneksi oikean orin kanssa tamma sai hienoja jälkeläisiä, jotka myös perivät emänsä luonteen ja liikkeen. Dani periytti myös erikoisempia värejä, siltä löytyy kaksi ruunivoikkoa varsaa ja yksi päistärikkö, Holly on sen ainut ns normaalivärinen jälkeläinen.
Danin isä Pickhills Dun Soldier oli komea newforestori ja ensimmäinen suosttu voikkogeeninen siitosori, geeni joka oli pitkän kasvatustyöntulos. Orin kohdalla ei ole mietitty vain väriä, siltä löytyy suvustaan myös erinomaisia käyttöponeja, minkä ansiosta myöskin tälle erikoisemman väriselle ponille ons aatu ulkonäön lisäksi oikea luonne ja hyvät ratsun ominaisuudet. Ori on sopusuhtainen, juurikin tyypillinen ratsuponi, rotu- ja sukupuolileima ovat myös kehuttavia. Herkkyytensä ja yhteistyöhalukkutensa ansiosta se sopi lajiin kuin lajiin, esimerkiksi ori menestyi hienosti kenttäkisoissa.
Dunin isä Helyar Shepherd ei kuulopuheiden mukaan ollut kovinkaan haluttu tammapiireissä, ei sen luonnekaan ollut niinkään kehuttava. Vuosien vieriessä siitä tuli yhä vain ärhäkämpi ja vaikeampi käsitellä, välillä sitä saattoikin erehtyä luulemaan villiponiksi, kun se vapaana laidunsi nummilla. Tästä huolimatta se jätti laadukkaita, hyväluonteisia jälkeläisiä, niin metsässä asumisen aikana kuin uuden omistajan tilalla. Ori oli rakenteeltaan hyvin vankkarakenteinen, mutta hyvin sopusuhtainen. Luonteeltaan tempperamenttinen ori toi ripauksen jämäkämpää luonnetta varsoille, rauhallisemman tamman kanssa.
Dunin emä Pickhills Dun Cloud eleli kasvattajallaan emänsä kanssa, tämä parivaljakko oli kuin kopiot toisistaan, ne kulkivat aina rinta rinnan tuoden tukea ja turvaa toisillensa. Tamma kilpaili valjakkoajossa, enimmäkseen parivaljakossa emänsä kanssa. Se starttasi myös yksilövaljakossa, mutta menestyi huomattavasti paremmin parivaljakossa, tammat pelasivat hyvin yhteen ja korjasivat hyvin toistensa virheitä. Tammaa nähtiin myös pariin otteeseen koulukentillä, menestystä ei tullut ihan halutulla tavalla, vaikka siltä löytyikin melko sulavat liikkeet.
Danin emä Marilyn oli vähän rujo luonteeltaan ja ulkoiselta olemukseltaan. Se oli kuitenkin täysiverinen kilpaponi, joka näytti tarpeen tullen kyntensä lajissa kuin lajissa, vaikka kouluratsastusta se pääasiassa kisasikin. Marilyn ei ehkä ollut kaikkein kaunein tai tyylikkäin ratsu, mutta taitava se oli, ja vielä taitavamman ratsastajansa alla se puhkesi kisasuorituksessa täyteen loistoonsa. Ratsukko kisaili parhaimmillaan M&M ponien huipputasolla, ja parina vuonna he edustivat new forest -ponien rotua Britannian kuuluisassa Horse of the Year Show'ssa.
Marilynin isä Bainbridges Pilot oli kasvattajansa viimeisimpiä maailmaan saattamia Bainbridges-poneja. Se oli isopiirteinen kimo pikkuori, joka teki uraa valjakkoponina. Se oli vahvajalkainen ja kestävä ori, rohkea myös luonteeltaan, ja se suoritti etenkin valjakkokisojen maasto-osuudet kadehdittavan mahtavasti - nopeasti, varmasti ja tehokkaasti. Omistaja tarjosi oriaan jalostukseen vasta orin käydessä toista vuosikymmentään, ja tammaryntäys oli valtava! Pilotin oli pelätty jäävän sukunsa viimeiseksi, sillä sen kenttäratsastuksen parissa maailmaa valloittanut isä ei huonona tiinehdyttäjänä jättänyt kuin muutaman jälkeläisen, eikä sen emäkään jättänyt sen lisäksi kuin kaksi tammavarsaa, joista molemmat valitettavasti kuolivat nuorina. Bainbridges Pilotin jälkeläiset olivat monesti hieman romuluisia eivätkä ainakaan mitään kedon kukkasia, mutta niiden käyttöominaisuudet korvasivat kevyesti pienet ulkonäölliset puutteet.
Marilynin emä Rutledge Misty Morning eli valitettavan lyhyen elämän, joka päättyi jo tamman ensimmäisen varsan syntyessä. Varsominen ei lopputuloksesta päätellen mennyt ollenkaan putkeen, vaikka kaikeksi onneksi Marilyn-varsa sentään säilyi hengissä. Misty Morning oli kuollessaan vasta viisivuotias, ja sen omistajan suuret suunnitelmat sortuivat sen sileän tien. Tamma tuli menestyneestä koulusuvusta, ja omistaja oli ihastunut tammavarsan esiintymishaluihin ja hienoihin liikkeisiin ja ostanut tamman tulevaisuuden kisaratsukseen.

(Osa sukuselvityksestä vanhempien sivuilta)

Jälkeläiset

Synt - skp/nimi - isä - omistaja
07.05.12 - t. Louella LAC - Jefton's Merlin - Julle
20.04.13 - t. Hillaway LAC - Rebentos Bombadil - lottis
06.10.14 - o. Hobbes LAC - Fame's Galvin - Cannabia

Valmennukset/päiväkirja

31.01.2012 kouluvalmennus, valmentajana Pandero
Holly oli alkutunnista hieman kiireinen ja yritti vältellä pidätteitä. Huttiksella alkoi olla hieman vaikeuksia, kun Holly päätti ryhtyä poniksi, eikä kuunnellut juuri minkäänlaisia pidätteitä. "Ota se muutaman kerran ihan ronskisti seis! Tätejähän ei poni määrää!" huusin melko äkäisesti maneesin laidalta. Ojennuksen jälkeen Hollyllla alkoi mennä avut läpi. Verryttely jatkui laukalla. Tamma laukkasi kauniisti tasaiseen tahtiin ja hyvällä tasapainolla. Tehtävänä oli tehdä avoja, sekä väistössä siirtymisiä. Holly kulki kuin kone, eikä ongelmia ilmennyt. Välillä poni kokeili hieman onneaan, jos vaikka saisi mennä hieman lujempaa, mutta Huttis kontrolloi tilanteen hyvin.

22.02.2012 kouluvalmennus, valmentajana Norpatar
Holly ja Huttis olivat jo verrytelleet tovin maneesissa, kun saavuin autolta, missä olin odotellut, että Huttis saa vaihdettua Miinan Hollyyn. "Ai te ottekin jo täällä", tokaisin hämmilläni. "Joo tytöt auttoi heppojen vaihdossa", Huttis vastasi. No me tarkastettiin, että perus avut on läpi. Teimme muutamat voltit ja loivat kiemuraurat. Vaihtelimme suuntaa melko usein. Huttis jäi istumaan raviin ja aloimme tehdä väistöjä. Teimme väistöt pitkälle sivulle väistäen ensin sisään muutaman metrin ja suoristus, jonka jälkeen väistettiin takaisin uralle. Holly niskuroi muutaman kerran, mutta sait sen hyvin tottelemaan. Laukka verryttelyssä oli ponimaista sähäkkyyttä ja Holly yritti jopa villiintyä ja karata käsistä. Huttis ehti kuitenkin napata ohjista ponin pään ylös juuri kun olin huutamassa, että nyt tulee pukkia. Vaihdoimme suuntaa ja laukka nopeasti ravin kautta. Pyysin Huttista kokoamaan Hollyä hiukan enemmän. Hän yritti kyllä parhaansa, mutta Holly rikkoi todella paljon raville. "Muista, että pohje ja istunta varmistaa liikkeen jatkuvuuden, vaikka istunnan tulisi olla melko passiivinen et saa jättää poniasi yksin. Raippa takamukselle, jotta se jatkaa ja ottaisi takajalat mukaan. Se lyhenee edestä, mutta jättää takajalat Ivaloon, kun etujalat ovat Helsingissä. Moottori ei saa sammua ja ponithan ovat takavetoisia", ohjeistin. Nyt alkoi sujumaan paremmin. Aloimme tehdä käynnissä työtä, jotta Holly esittäisi laadukkaita liikkeitään. Keski- ja koottukäynti käytiin läpi. Samoin ravissa sama homma. Painotettiin myös siirtymisiin askellajien välillä ja askellajin sisällä. Laatu on määrää tärkeämpi. Valmennus oli kevyempi, mutta ratsukko oppi paljon yhteistyöstä.

21.03.2013 kouluvalmennus, valmentajana narri
Aiheena peruutukset. Ei siis paljoa ravia tai laukkaa, vaikka kouluradalla peruutus toki suoritetaan suurimmassa osassa ratoja ravista seis, peruutus, raviin. Hollyn kanssa oli tarkoitus tehdä kuitenkin yksinkertaistettuna versiona käynti-seis-peruutus-ravi, vaikka se olikin taitava kouluponi, perusasioita ei koskaan voi kerrata liikaa. Alusta asti oli selvää, että tässä oli yhteistyöhaluinen poni, Holly teki asiat täsmällisesti kuten pyydettiin ja pyrki miellyttämään ratsastajaa kaikin tavoin. Tamma kulki alusta asti kauniissa muodossa ja liikkui hyvin omalla moottorilla, joten sen suhteen minulla ei ollut huomauttamista. Huttiskin istui hyvin ponia häiritsemättä vaan antoi sen tehdä pyydetyt asiat itse. Myöskään monen ratsastajan perivirhettä ei tullut, Holly ei jäänyt missään vaiheessa yksin vaan Huttis kyllä ratsasti sitä koko ajan.
Tarkoituksena oli, että huutelen keskeltä kenttää aina peruutuksen Huttiksen ravaillessa Hollylla, jolloin välitön käyntiin siirtyminen, pysähdys, neljän askeleen peruutus ja ilman välipysähdystä taas raviin. Koska poni oli taitava ja yhteistyöhaluinen anteeksiantoja askelten suhteen tai täsmällisyyden kanssa ei ollut olemassakaan. Huttis tuudittautui aluksi liiaksi siihen, että Holly on osaava ja tarkka poni ja siirtymisistä tuli hieman epätäsmällisiä eivätkä peruutusaskeleet ja raviinsiirtyminen olleet tarpeeksi tarmokkaita. Läksytin ratsastajaa välittömästi unohtumisesta haaveilemaan ja sen jälkeen kaikki sujuikin kuin tanssi, Holly suoritti kaiken moitteettomasti ja Huttis muisti ratsastaa ponia. Oikein hyvä suoritus molemmilta, tässä on oikea kisaratojen ruusukehai!

23.03.2013 kouluvalmennus, valmentajana narri
Huttis oli kehunut väistöjen olevan Hollyn bravuurinumero, joten tavallisen kaaren väistättämisen sijaan laitoinkin ratsukolle ympäri uraa paljon väistöä, joka sivulle tuli eri tavalla. Toisella pitkällä sivulla oli tarkoitus väistättää noin viidentoista metrin matka turpa laitaa kohti, lyhyelle sivulle ympyrä jonka avoin puolisko väistettiin takapää ympyrän sisäpuolella, toinen pitkä sivu taas väistöä turpa uran sisäpuolelle päin ja toisen lyhyen sivun ympyrä takapää ympyrän ulkopuolella. Taukoa sai pitää aina tarpeen mukaan, jotta kiinnostus ja jaksaminen pysyisivät yllä sekä Hollylla että Huttiksella.
Huttis ei liioitellut sanoessaan väistöjä Hollyn bravuuriksi, kulki erittäin täsmällisesti ja hyvässä tasapainossa pysyen suorana, mutta asettuen. Toisin kuin todella monella hevosella takapää ei missään vaiheessa jäänyt laahaamaan perään, ei käynnissä eikä ravissa vaan tamma piti sen hyvin mukana. Myös se oli hienoa, että takapää ei lähtenyt johtamaan liikettä missään vaiheessa. Huttiksen ei juuri muuta tarvinnut kuin pysyä itse skarppina ja näyttää hyvältä, Holly teki suoritukset erittäin pienistä avuista. Myös valmentajan unelma, joitain yksittäisiä korjauksia asetuksen ja ratsastajan asennon suhteen saattoi huomautella, mutta muuten sai valmentajakin vain istua ja nauttia näytöksestä. Laukkatyöskentelyn jätimme välistä, sillä Holly oli suorittanut kaiken muun niin loistavasti, ettei ollut tarpeen ponia enää laittaa tekemään ylimääräistä. Suorastaan erinomaista, kouluradoilla saatte varmasti tuomarit ihastelemaan jos tätä rataa jatkatte!

Kilpailukalenteri

NJ:n alaiset näyttelyt

PVM - kutsu/paikka - luokka - jaos - tulos
20.03.12 - LAC - nf tammat - NJ - 2/3 MVA-SERT

1 x MVA-SERT

KRJ:n alaiset kisat

PVM - kutsu/paikka - luokka - jaos - tulos
08.10.11 - Hiprakka - Helppo C - KRJ - 1/60
09.10.11 - Riiviöt - Helppo B - KRJ - 6/100
28.11.11 - Hex Sporthorses - Helppo A - KRJ - 2/50
30.11.11 - Heijastus - Helppo A (KRJ-cup) - KRJ - 10/391
09.12.11 - Fiktio - Helppo B - KRJ - 1/50
09.12.11 - Fiktio - Helppo A - KRJ - 2/50
05.01.12 - Privas Park - Helppo A - KRJ - 2/100
16.02.12 - Escanor - KN Special - KRJ - 2/32
16.02.12 - Escanor - Helppo A - KRJ - 6/40
18.02.12 - Riot Ponies - Helppo A - KRJ - 6/40
04.03.12 - Viehättävä - Helppo A - KRJ - 6/50
15.03.12 - Nerian - Helppo A - KRJ - 5/40
16.03.12 - Nerian - Helppo A - KRJ - 2/40
16.03.12 - Riihelä - Helppo B - KRJ - 3/40
17.03.12 - Nerian - Helppo A - KRJ - 5/40
18.03.12 - Malkamäki - Helppo A - KRJ - 8/80
30.03.12 - Mehtälä - Helppo B - KRJ - 7/60
31.03.12 - Mehtälä - Helppo B - KRJ - 4/60
03.04.12 - Nerian - Helppo A - KRJ - 1/39
05.04.12 - Malkamäki - Helppo A - KRJ - 9/90
07.04.12 - Revontuli - KN Special - KRJ - 1/40
10.04.12 - Revontuli - Helppo B - KRJ - 5/40
12.04.12 - Fiktio - Helppo A - KRJ - 5/60
21.04.12 - Ashcroft - KN Special - KRJ - 5/43
23.06.12 - Yeneva - Helppo A - KRJ - 3/30
02.08.12 - Fiktio - Helppo B - KRJ - 5/60
27.08.12 - Satulinna - Helppo A - KRJ - 1/30
28.08.12 - Fiktio - Helppo A - KRJ - 6/60
29.08.12 - Satulinna - Helppo A - KRJ - 5/30
30.08.12 - Lai'e - Helppo B - KRJ - 3/40
03.09.12 - Lai'e - Helppo B - KRJ - 1/40
06.09.12 - Lai'e - Helppo B - KRJ - 2/40
30.09.12 - Wisdom Welsh - Helppo B - KRJ - 2/50
07.10.12 - Lai'e - Helppo C - KRJ - 2/40
08.10.12 - Lai'e - Helppo C - KRJ - 6/40
09.10.12 - Lai'e - Helppo C - KRJ - 2/40
12.11.12 - Oldfinion - KN Special - KRJ - 4/50
14.11.12 - Oldfinion - KN Special - KRJ - 4/50
25.01.13 - Golden League - Helppo A - KRJ - 2/40
29.01.13 - Mörkövaara - Helppo A - KRJ - 1/40
04.02.13 - Mörkövaara - Helppo A - KRJ - 5/40
04.02.13 - Koston suomenhevoset - Helppo A - KRJ - 5/60
05.02.13 - Mörkövaara - Helppo A - KRJ - 1/50
08.02.13 - Mörkövaara - Helppo B - KRJ - 6/50
08.02.13 - Fiktio - Helppo A - KRJ - 3/40
10.02.13 - Koston suomenhevoset - Helppo A - KRJ - 5/60
11.02.13 - Koston suomenhevoset - Helppo A - KRJ - 2/60
12.02.13 - Jindabyne - Helppo A - KRJ - 3/40
28.02.13 - Konkkaronkka - Helppo A - KRJ - 3/40
02.03.13 - Konkkaronkka - Helppo A - KRJ - 1/40
15.03.13 - Koston suomenhevoset - Helppo A - KRJ - 6/50
19.03.13 - Jindabyne - Helppo B - KRJ - 3/40
24.03.13 - Jindabyne - Helppo A - KRJ - 6/40